2013-07-29 17:49:47• hírek • Kocsis Zoltán

Több, mint száz diákot várnak még a szakiskolák

Száznál is több diák jelentkezését várják a Szatmár megyei szakiskolák, noha két beiratkozási időszakon már túl vagyunk, jelentette ki hétfőn Mariana Roman főtanfelügyelő. Elmondta továbbá, hogy a pótérettségi augusztus 19-én kezdődik.

A 9. osztályt követő, két éves szakképzésre idén Szatmár megyében összesen 504 diák beiratkozását várják. Két jelentkezési etap után eddig 390 fiatal iratkozott be a képzésre, a fennmaradó 114 helyre pedig augusztus 27-31. között várják a jelentkezési íveket. Roman emlékeztetett arra, hogy az előző tanévben még csak 345 helyre jelentkezhettek a diákok.

A főtanfelügyelő fontosnak tartotta az év során az iskolákban megtartott tájékoztatókat, a tanintézmények nyílt napjait, amely a diákok segítségére vannak az opcióik kiválasztásában. Leszögezte ugyanakkor, hogy csakis azok az iskolák indíthatnak szakképzést, amelyek bizonyítani tudják, hogy szerződésben állnak olyan cégekkel, ahol a diákok a gyakorlatban is megtanulhatják mindazt, amit elméletben elsajátítottak.

Roman sikeresnek értékelte az idei érettségit, tekintve, hogy a sikerességi arány jóval meghaladja az elmúlt két esztendő eredményeit. Ezek szerint 2011-ben 3528 diák iratkozott be az érettségire, közölük 91,43% jelent meg, ám csak 43,96% teljesítette a vizsgát. Tavaly 3360-ból 92,89% jelent meg és 40,79% szerepelt sikeresen. Idén viszont 2864 diákból 94,59% jelent meg és 58,36%-uk érettségizett le.

A főtanfelügyelő véleménye szerint a sikerességi arány növekedése annak tudható be, hogy a diákok motiváltabbak voltak az előző évek rossz eredményeit követően, sokan be sem iratkoztak, mondván amúgy sincs esélyük - ez magyarázhatja, hogy a beiratkozottak száma jóval alacsonyabb, mint az előző két évben. Szintén javított a sikerességi arányon, hogy végre differenciált vizsgaanyagot kértek az elméleti és a szakiskolákban végzettektől.

A viszonylagos jó eredmények ellenére már 1253-an iratkoztak be az augusztus 19-30. között sorra kerülő pótérettségire.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: